The Triumph Dolomite Club - Discussion Forum

The Number One Club for owners of Triumph's range of small saloons from the 1960s and 1970s.
It is currently Fri Oct 19, 2018 10:30 pm

All times are UTC




Post new topic  Reply to topic  [ 328 posts ]  Go to page Previous 112 13 14 15 1622 Next
Author Message
PostPosted: Thu May 31, 2018 12:09 pm 
Offline
TDC Sprint Registrar
User avatar

Joined: Wed Jul 22, 2015 11:58 am
Posts: 1292
Location: London
Fantastic work, the pics on the engine and box make a new car look old.

_________________
NRW 581W Sprint


On the motorway no one can hear me sing!
Construed as a public service, self preservation in reality.


Top
   
PostPosted: Thu May 31, 2018 5:04 pm 
Offline
TDC Member

Joined: Sun Mar 16, 2008 2:52 pm
Posts: 1962
Quote:
The other problem that I had was that there was a lot of slop in the bottom pivot on the accelerator linkage. I took it out, drilled out the rivet and put it back together with a shouldered bolt and locknut, that has completely cured the slop. There is some more in the other parts of the linkage but it's ok enough to adjust it out.
Hi James, That's really good. It's most impressive how you get the restoration to all come together. The item about the accelerator linkage was interesting. Do you happen to know the size of the shoulder bolt you used please ? Is there a brass / phosphor bronze bush in that linkage. I have one to do on my 1850 as well. Is it the same on the SU carb'd engine ?
Thanks James,
Tony.


Top
   
PostPosted: Sat Jun 02, 2018 5:12 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
It has been a journey but we are finished.... almost! I will get the front wheels aligned this week and book the MOT.

Set the timing and tuned the carbs, tidied up the wiring and made sure that everything worked.

Image

Bonnet on... I will fit the headlamp surrounds when the headlamps are aligned. I have given all of the usual areas a good spray with some Waxoyl.

Image

Image

Image

Image

I did get some rear seatbelts in the end, I can at least use it to ferry the kids around and put miles on it. I didn't go for black though, went for grey and they look great and almost match the fronts.

Image

Today I have done 10 miles just pootling around, checking everything is fine. Went to the garden centre, got loads of compliments! :D

Image

Image

It drives really well, it feels tight but the engine pulls beautifully with a lovely rasp from the exhaust, I am being careful at the moment as it is still being run in but it just wants to go. The gearbox is a bit tight as it has been reconditioned so I expect that to take a few miles to loosen up, to my relief the overdrive works perfectly in third and fourth. There are a few squeaks and rattles but it's an old car!

I am sad to say that it is now for sale, the last 6 months have been a bit of a roller coaster journey but I am very proud of it.

I want to put 500 miles on it before changing the oil and filter and giving it another tune before it goes though.


Top
   
PostPosted: Sat Jun 02, 2018 5:31 pm 
Offline
Future Club member hopefully!
Future Club member hopefully!

Joined: Thu May 17, 2012 8:34 pm
Posts: 596
How much? Could well be interested...


Top
   
PostPosted: Sun Jun 03, 2018 8:51 am 
Offline
TDC Cheshire Area Organiser

Joined: Wed May 17, 2017 5:28 pm
Posts: 440
Location: NANTWICH.
Very smart James, you cant beet an early Dolomite :D This my auto. Complete with lower trim below the doors, that some people say were not on as standard?

Tony


Attachments:
IMG_1039_1.JPG
IMG_1039_1.JPG [ 78.43 KiB | Viewed 539 times ]

_________________
NOW A CLUB MEMBER 2017057 :bluewave:
Top
   
PostPosted: Sun Jun 03, 2018 8:22 pm 
Offline
TDC Shropshire Area Organiser

Joined: Sun Aug 21, 2011 4:12 pm
Posts: 4755
Location: Highley, Shropshire
The sill moulding is ok on an early car Tony, the late addition, 76 on, which you don't have, is the ally rubbing strips at the lower door swage line! The car looks fine to me, respect sir!

Steve

_________________
2 door '73 Toledo with Vauxhall Carlton 2.0 8v engine OWF 797M (The Carledo)
'78 Sprint Auto with Vauxhall Omega 2.2 16v engine EGP 247T (The Dolomega)
'91 Cavalier 2ltr 8v auto
'95 Cavalier 2ltr 16v auto
Spectrum Auto Services, Servicing, Repairs, MOT prep. Apprentice served Triumph Specialist for 45 years and home of Maverick Triumph.PM for more info or quotes.


Top
   
PostPosted: Mon Jun 04, 2018 12:49 pm 
Offline
TDC Cheshire Area Organiser

Joined: Wed May 17, 2017 5:28 pm
Posts: 440
Location: NANTWICH.
Thank you Steve :D

_________________
NOW A CLUB MEMBER 2017057 :bluewave:


Top
   
PostPosted: Mon Jun 11, 2018 3:46 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
62 Mile report!

Both oil and water levels have remained static and both the engine and gearbox are starting to loosen up nicely.

Unfortunately something pinged up from the back of a truck I was following and has dinged the upper front valence quite badly.

Image

Whatever it was has scratched the bonnet as well so I'll have to pull this out and touch in the bonnet damage.

I am pleased it didn't hit the screen.

Back on track, I pulled the plugs to check the mixture and they all look good.

Image

One of minor problems that I noticed was the level of play in the accelerator pedal and the lack of travel. I had an investigate and found that the throttle cable wasnt flush to the bulkhead and the play in the linkage was causing problems.

Image

Image

The problem with the cable was caused by the end being too long, this was cut down and problem solved that end!

Image

I removed the linkage, stripped it and installed two new slightly larger clevis pins, refitted, set the cable properly and I new get full throttle. More importantly the pedal feeel is so much more positive now, it has transformed the car! The pedal bush could be replaced but I think it's fine for now.

Image

The other problem I had was the rubber carb gaskets were starting to fail. The carbs are supposed to be bolted to springs to absorb vibrations, the trouble is that these springs tend to fail and the rubber gaskets then let in air. They arent really necessary any more, like fitting solid mounts to a Sprint I have removed them and made the correct thickness gasket and to replace them. The car runs noticeably better now, I checked the balance, mixture and timing again, no change.

Image


Top
   
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 8:58 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
Question....

Should I be worried about this?

Image

There seems to be some coolant coming from between the head and block.

Image

Image

We are only 70 miles in to the running in period, gasket is NOS Payen, block and head have been faced. Head was torqued after the initial run in.


Top
   
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 9:04 pm 
Offline
TDC Member
User avatar

Joined: Wed Nov 15, 2017 3:35 pm
Posts: 309
Location: Halifax, West Yorkshire
What did you torque to on the head?

I noticed the revision sheet in the slant 4 engine service manual shows a different sequence and a higher torque to the Dolomite manual I have:

Image

_________________
http://yorkshire-spitfire.blogspot.com/


Top
   
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 9:18 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
:-k

Thanks Sam

I would have used the torque in the manual, 45-55 lbf ft, I would have used the lower figure, checked the Haynes manual as well and it's the same.

Interestingly the sequence is different.

Torque wrench is a calibrated quality Teng Tools one as well.


Top
   
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 9:34 pm 
Offline
TDC Member
User avatar

Joined: Thu Oct 06, 2011 12:13 am
Posts: 2540
Location: The continent
Quote:
What did you torque to on the head?

I noticed the revision sheet in the slant 4 engine service manual shows a different sequence and a higher torque to the Dolomite manual I have:

Image
That is a sequence to disaster.

James, looks like your head is pressing on the angled studs instead of the gasket. The only thing to try is loosen all studs and bolts and then retighten in the right sequence. Maybe you can have it watertight this way. If that doesn't help I think you need another headgasket again. Sometimes after skimming the head it doesn't fit properly. There are some differences in hole sizes where the studs and bolts go through on early heads. I had an early head once where the std. studs went through and slightly thicker competition ones not. That was never a problem with other heads so there are differences in the factory machining. If the holes are of the smaller type it can be the head cannot reach towards the deck enough and rests on the studs.

Best to try loosen all and try again. Not one by one but all like you fit the head the first time.

Jeroen

_________________
Classic Kabelboom Company. For all your wiring needs. http://www.classickabelboomcompany.com


Top
   
PostPosted: Sun Jun 17, 2018 9:55 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
Thanks Jeroen,

I want to put some miles on the car next week so what I will do is a re-torque in the morning and clean off the block. If it still happens then I will do what you suggested, if that doesn't work then it's new head gasket time and check the studs.

Not worried about pulling the head, at least the studs should come out easily!! :lol:


Top
   
PostPosted: Mon Jun 18, 2018 2:55 pm 
Offline
TDC Member
User avatar

Joined: Sat Apr 12, 2014 10:02 pm
Posts: 2105
Location: Nr Kenilworth
It may be worth undoing one nut and see if the stud can rotate (ie its not binding on the head as Jeroen is suggesting). It it moves ok then retorque starting from the middle stud and move outwards one at a time checking for binding studs and retorque etc. Then the bolts middle first then outwards etc. If the studs are binding then your best hope is as Jeroen says and undo the lot at the same time and go again.

Good luck

Tony

_________________
Membership 2014047


Top
   
PostPosted: Tue Jun 19, 2018 2:12 pm 
Offline
TDC Spares Officer
User avatar

Joined: Wed Jul 04, 2007 11:27 am
Posts: 1617
Location: Hampshire
Thanks Tony, yep did that and nothing seems to be binding.

It could just be a bad old gasket.

Have re-torqued and it is weeping a bit, I'll keep an eye on it this week and if it's still weeping by the end of the week I'll pop a new gasket on.

If I do change the gasket I am considering popping an electric fan on whilst the cooling systems drained.


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 328 posts ]  Go to page Previous 112 13 14 15 1622 Next

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited